Pieczone serowe szparagi (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Dodatki

01 - Sól i pieprz według gustu
02 - 50 g bułki tartej
03 - Natka pietruszki, posiekana do posypania

→ Sos serowy

04 - 100 g śmietanki 30%
05 - 200 g żółtego sera typu cheddar, utartego

→ Główne składniki

06 - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
07 - 500 g szparagów, odcięte zdrewniałe końcówki
08 - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

# Sposób Przygotowania:

01 - Na koniec posyp szparagi świeżą pietruszką i podawaj jeszcze ciepłe jako dodatek do obiadu lub kolacji.
02 - Blachę włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz szparagi z sosem i bułką tartą 20-25 minut, aż będą miękkie, a na wierzchu pojawi się chrupiąca, złocista skorupka.
03 - Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż czosnek przez minutę, tylko aż zacznie mocno pachnieć. Teraz wrzuć ser, śmietankę i czosnek do miski i wszystko wymieszaj, aż połączy się w gładki sos.
04 - Ustaw piekarnik na 200°C (góra i dół). Umyte szparagi połóż na blaszce, podlej całość oliwą. Przypraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj, by były całe pokryte przyprawami.

# Uwagi:

01 - To lekkie, apetyczne warzywo pasuje idealnie na rodzinny obiad!