01 -
Pokrój kurczaka na kawałki o wielkości 2,5 cm i przełóż do małej miski. Wlej sake, dobrze wymieszaj i odstaw do marynowania na czas przygotowania reszty składników.
02 -
Rozbij jajka do miski i lekko je roztrzep, zostawiając delikatne pasma białka i żółtka. Odłóż na bok.
03 -
W małej patelni (około 18 cm średnicy) połącz bulion drobiowy lub dashi, sos sojowy, mirin i cukier. Wymieszaj, aż wszystko się rozpuści.
04 -
Równomiernie rozłóż cebulę na patelni, a następnie dodaj kurczaka z marynatą, układając kawałki w jednej warstwie. Smaż przez około 2 minuty, po czym odwróć kawałki kurczaka na drugą stronę.
05 -
Wylej jajka na patelnię, robiąc okrężne ruchy. Gotuj przez 2 minuty, aż lekko się zetną, ale zostaną jeszcze nieco płynne. Jeśli wolisz bardziej ścięte jajka, przykryj patelnię pokrywką.
06 -
Wsyp ugotowany ryż do dużej miski (około 18 cm średnicy) i wyrównaj jego powierzchnię. Ostrożnie przełóż mieszankę kurczaka z jajkiem na wierzch ryżu. Posyp posiekaną dymką i podawaj od razu.