15 min miska japońska (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne Składniki

01 - 2 udka kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na kawałki o wielkości 2,5 cm
02 - 2 duże jajka, lekko roztrzepane (około 65% wymieszane)
03 - ½ szklanki bulionu drobiowego lub japońskiego dashi
04 - ¼ średniej cebuli, drobno posiekanej
05 - 1 łyżka mirinu
06 - 1 łyżka klasycznego sosu sojowego
07 - 1 łyżka sake
08 - 2 łyżeczki białego cukru
09 - ½ dymki, drobno posiekanej
10 - 2 szklanki ugotowanego ryżu

# Sposób Przygotowania:

01 - Pokrój kurczaka na kawałki o wielkości 2,5 cm i przełóż do małej miski. Wlej sake, dobrze wymieszaj i odstaw do marynowania na czas przygotowania reszty składników.
02 - Rozbij jajka do miski i lekko je roztrzep, zostawiając delikatne pasma białka i żółtka. Odłóż na bok.
03 - W małej patelni (około 18 cm średnicy) połącz bulion drobiowy lub dashi, sos sojowy, mirin i cukier. Wymieszaj, aż wszystko się rozpuści.
04 - Równomiernie rozłóż cebulę na patelni, a następnie dodaj kurczaka z marynatą, układając kawałki w jednej warstwie. Smaż przez około 2 minuty, po czym odwróć kawałki kurczaka na drugą stronę.
05 - Wylej jajka na patelnię, robiąc okrężne ruchy. Gotuj przez 2 minuty, aż lekko się zetną, ale zostaną jeszcze nieco płynne. Jeśli wolisz bardziej ścięte jajka, przykryj patelnię pokrywką.
06 - Wsyp ugotowany ryż do dużej miski (około 18 cm średnicy) i wyrównaj jego powierzchnię. Ostrożnie przełóż mieszankę kurczaka z jajkiem na wierzch ryżu. Posyp posiekaną dymką i podawaj od razu.

# Uwagi:

01 - Danie można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni. Podgrzewaj w mikrofalówce przez 2-3 minuty lub na patelni na średnim ogniu.