Proteinowe Kruche Biszkopty (Wersja Do Druku)

Kruche biszkopty bogate w białko z dodatkiem szynki, sera i śródziemnomorskich składników na dobry początek dnia.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Nabiał

01 - 414 g Jogurt grecki 2%
02 - 210 g Ser feta
03 - 170 g Ser cheddar

→ Jaja

04 - 4 duże jaja w temperaturze pokojowej

→ Suche składniki

05 - 312 g mąki pszennej
06 - 21 g mielonego siemienia lnianego
07 - 15 g proszku do pieczenia
08 - 10 g soli
09 - 3 g suszonego czosnku
10 - 1 g płatków papryki chili (opcjonalnie)
11 - 4 g suszonej bazylii

→ Warzywa i zioła

12 - 75 g suszonych pomidorów, pokrojonych
13 - 45 g szpinaku, podsmażonego i dobrze odciśniętego
14 - 15 g szczypiorku, posiekanego
15 - 15 g świeżej bazylii (dodaj po upieczeniu, jeśli chcesz)

→ Mięso

16 - 280 g pokrojonej w kostkę szynki
17 - 280 g włoskiej kiełbasy z kurczaka, pokruszonej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub natłuść formę na muffinki żeby nic się nie przykleiło.
02 - W dużej misce dokładnie wymieszaj jogurt grecki z jajkami tak, aby masa była gładka i jednolita.
03 - Delikatnie wmieszaj mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, sól, czosnek i płatki papryki. Nie mieszaj za długo, tylko do połączenia.
04 - Dodaj wybrane składniki: na wersję z szynką i serem dołóż pokrojoną szynkę i cheddar, a jeśli lubisz śródziemnomorskie klimaty, wrzuć szpinak, szczypiorek, suszone pomidory, kiełbasę i fetę.
05 - Nabieraj ciasto łyżką o pojemności 80 ml i nakładaj na blachę lub do foremek na muffinki zostawiając odstępy.
06 - Posyp wierzch kawałkami sera cheddar lub fety. Piecz przez 25 minut aż robi się złociste i sprężyste.
07 - Odłóż do wystudzenia około 10 minut, żeby smaki się ustabilizowały i tekstura była lepsza.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz wersję bez mięsa, po prostu pomiń szynkę i kiełbasę, a więcej dodaj suszonych pomidorów i fety.
02 - Świeżą bazylię dodaj dopiero po upieczeniu, bo wtedy lepiej pachnie.
03 - Upewnij się, że szpinak jest dobrze odsączony, żeby ciasto nie było za wilgotne.
04 - Używanie jajek w temperaturze pokojowej pomaga zrobić gładkie ciasto.