01 -
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodawaj żółtka pojedynczo, miksując na niskich obrotach. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz delikatnie z orzechami i wymieszaj z masą jajeczną.
02 -
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30–35 minut. Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy równe blaty.
03 -
Rozpuść kawę w gorącej wodzie i ostudź. Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wystudzoną kawę, a następnie żółtka, jeśli używasz, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
04 -
Nasącz pierwszy blat biszkoptu likierem lub kawą, rozsmaruj część kremu. Nałóż drugi blat, ponownie nasącz i rozprowadź krem. Przykryj trzecim blatem i pokryj kremem wierzch oraz boki. Posyp wierzch posiekanymi orzechami włoskimi. Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny.