Francuski Croque Monsieur (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 4 kromki chleba tostowego (około 200 g).
02 - 150 g startego sera żółtego (np. cheddar lub gouda).
03 - 100 g wędzonej szynki.
04 - 20 g masła.
05 - 10 g mąki pszennej.
06 - 200 ml mleka.
07 - 5 g musztardy sarepskiej (opcjonalnie).
08 - Sól i pieprz, wedle uznania.

# Sposób Przygotowania:

01 - Roztop masło w małym garnku, pilnując, aby się nie spaliło.
02 - Dodaj mąkę i podsmażaj, ciągle mieszając, aż powstanie złocista masa.
03 - Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos stanie się gładki.
04 - Dopraw sos musztardą (jeśli używasz), solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
05 - Na jedną kromkę chleba nałóż sos, połóż plaster szynki i posyp startym serem żółtym. Przykryj drugą kromką i lekko dociśnij.
06 - Zewnętrzne strony kanapki posmaruj masłem. Dzięki temu kanapka będzie bardziej chrupiąca.
07 - Smaż na rozgrzanej patelni lub w opiekaczu, aż zrobi się złocisto-brązowa z obu stron.

# Uwagi:

01 - Klasyczna francuska przekąska, którą wyróżnia kremowy sos beszamelowy robiony na świeżo.