01 -
Zanim zaczniesz, wystaw z lodówki kefir i jajko. Niech sobie poleżą godzinę albo podgrzej chwilę w mikrofalówce żeby nie były zimne.
02 -
W dużej misce wrzuć wszystko oprócz truskawek. Wymieszaj szybko łyżką lub rózgą, chodzi tylko żeby wszystko się połączyło. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
03 -
Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosyp trochę mąki. Gdyby było za gęste, dodaj trochę ciepłego mleka. Mieszaj naprawdę krótko.
04 -
Na końcu dorzuć pokrojone truskawki i zamieszaj całość jeszcze raz.
05 -
Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta i smaż po około 2 minuty z każdej strony na niezbyt dużym ogniu. Jeżeli placki nie są gotowe w środku, zmniejsz ogień i smaż trochę dłużej.
06 -
Jak już usmażysz, przełóż placki na papierowy ręcznik żeby pozbyć się tłuszczu. Od razu posyp cukrem pudrem i najlepiej od razu zajadaj.