Miękkie placuszki truskawkowe (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawowe składniki

01 - 200 g świeżych truskawek, pokrojonych
02 - 2 pełne szklanki mąki pszennej 500-550 (350 g)
03 - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (około 6 g)
04 - 3/4 łyżeczki sody (3 g)
05 - 1 jajko (średnie lub duże)
06 - 400 g kefiru albo maślanki (zsiadłe mleko też może być)
07 - 1/4 łyżeczki soli
08 - 4 kopiaste łyżki cukru

→ Na wierzch

09 - Cukier puder do posypania
10 - Olej rzepakowy albo słonecznikowy do smażenia

# Sposób Przygotowania:

01 - Zanim zaczniesz, wystaw z lodówki kefir i jajko. Niech sobie poleżą godzinę albo podgrzej chwilę w mikrofalówce żeby nie były zimne.
02 - W dużej misce wrzuć wszystko oprócz truskawek. Wymieszaj szybko łyżką lub rózgą, chodzi tylko żeby wszystko się połączyło. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
03 - Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosyp trochę mąki. Gdyby było za gęste, dodaj trochę ciepłego mleka. Mieszaj naprawdę krótko.
04 - Na końcu dorzuć pokrojone truskawki i zamieszaj całość jeszcze raz.
05 - Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta i smaż po około 2 minuty z każdej strony na niezbyt dużym ogniu. Jeżeli placki nie są gotowe w środku, zmniejsz ogień i smaż trochę dłużej.
06 - Jak już usmażysz, przełóż placki na papierowy ręcznik żeby pozbyć się tłuszczu. Od razu posyp cukrem pudrem i najlepiej od razu zajadaj.

# Uwagi:

01 - Z tego wyjdzie zwykle około 20 placków w średnim rozmiarze.
02 - Najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.