Waniliowa tarta truskawkowa (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Kruche ciasto

01 - Szczypta soli
02 - 3 łyżki cukru pudru
03 - 140 g masła
04 - 5 żółtek
05 - 1 i 3/4 filiżanki mąki pszennej

→ Krem waniliowy

06 - 250 g mascarpone
07 - 3/4 filiżanki mąki pszennej
08 - 1 laska wanilii
09 - 4 żółtka
10 - 1/2 filiżanki cukru
11 - 2 i 1/2 filiżanki mleka

→ Dodatkowo

12 - ok. 500 g świeżych truskawek

# Sposób Przygotowania:

01 - Wsyp sól i cukier puder do dużej miski. Dorzuć mąkę, żółtka i posiekane zimne masło. Dłońmi krótko wyrób wszystko razem, aż ciasto zacznie być elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wrzuć do lodówki na godzinę, żeby dobrze się schłodziło. Jeśli nie masz ochoty na siekanie nożem, blender też da radę.
02 - Jak ciasto będzie już zimne, rozwałkuj je na arkuszu papieru do pieczenia. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości około 4 cm. Widelcem porób dziurki w spodzie. Przykryj papierem i zasyp ryżem, fasolką lub kulkami ceramicznymi, żeby spód nie rósł. Piecz przez 13 minut w piekarniku nagrzanym na 190°C. Zdejmij papier i obciążenie, podpiecz jeszcze 15 minut.
03 - Zmiksuj żółtka, cukier, mąkę, wnętrze laski wanilii i jedną szklankę mleka na gładką masę. Do garnka wlej resztę mleka, wrzuć wyskrobaną laskę wanilii i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i cienkim strumieniem dolej wcześniejszą mieszankę, cały czas mieszaj. Gotuj na niskim ogniu i nie przestawaj mieszać, aż całość zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Dorzuć mascarpone i całość zblenduj, aż będzie puszyste i kremowe.
04 - Na upieczony i ostudzony spód wylej ubitą masę waniliową. Ułóż na górze przekrojone truskawki. Przed podaniem wstaw do lodówki, żeby wszystko się dobrze zestaliło.

# Uwagi:

01 - Najlepiej wybierz tylko dorodne i pachnące truskawki, zrobisz na nich największe wrażenie.
02 - Jak zrobisz ten deser wieczorem i zostawisz przez noc w lodówce, krem będzie idealnie ścięty.