01 -
Wsyp sól i cukier puder do dużej miski. Dorzuć mąkę, żółtka i posiekane zimne masło. Dłońmi krótko wyrób wszystko razem, aż ciasto zacznie być elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wrzuć do lodówki na godzinę, żeby dobrze się schłodziło. Jeśli nie masz ochoty na siekanie nożem, blender też da radę.
02 -
Jak ciasto będzie już zimne, rozwałkuj je na arkuszu papieru do pieczenia. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 27 cm i wysokości około 4 cm. Widelcem porób dziurki w spodzie. Przykryj papierem i zasyp ryżem, fasolką lub kulkami ceramicznymi, żeby spód nie rósł. Piecz przez 13 minut w piekarniku nagrzanym na 190°C. Zdejmij papier i obciążenie, podpiecz jeszcze 15 minut.
03 -
Zmiksuj żółtka, cukier, mąkę, wnętrze laski wanilii i jedną szklankę mleka na gładką masę. Do garnka wlej resztę mleka, wrzuć wyskrobaną laskę wanilii i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i cienkim strumieniem dolej wcześniejszą mieszankę, cały czas mieszaj. Gotuj na niskim ogniu i nie przestawaj mieszać, aż całość zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Dorzuć mascarpone i całość zblenduj, aż będzie puszyste i kremowe.
04 -
Na upieczony i ostudzony spód wylej ubitą masę waniliową. Ułóż na górze przekrojone truskawki. Przed podaniem wstaw do lodówki, żeby wszystko się dobrze zestaliło.