01 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C i posmaruj tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm. Głęboka forma na tartę też się nada.
02 -
W dużej misce wymieszaj krojone płatki owsiane, prażone pekany, syrop klonowy, przyprawę korzenną, sól i rodzynki.
03 -
Mleko, śmietanę, wanilię i roztopione masło wlej do suchych składników. Porządnie wymieszaj.
04 -
Masę przelej do przygotowanej formy i wygładź jej powierzchnię.
05 -
Cukier i cynamon dokładnie wymieszaj. Równomiernie posyp mieszanką wierzch owsianki.
06 -
Umieść formę na środku piekarnika i piecz przez 55-60 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy i chrupiący.
07 -
Wyjmij z piekarnika, rozdziel na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak mleko, śmietana, syrop klonowy czy świeże owoce.