Waniliowe Chai Zapiekane (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Owsianka

01 - 1 szklanka krojonych płatków owsianych
02 - 2/3 szklanki prażonych pekanów, drobno posiekanych
03 - 2 łyżki syropu klonowego
04 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej (np. chai)
05 - Szczypta soli
06 - ½ szklanki rodzynek (opcjonalnie)
07 - 2 szklanki mleka
08 - ½ szklanki śmietany lub dodatkowe mleko w zamian
09 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10 - 2 łyżki roztopionego masła

→ Cukrowa posypka cynamonowa

11 - 2 łyżki cukru
12 - ¼ łyżeczki cynamonu

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 175°C i posmaruj tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23-25 cm. Głęboka forma na tartę też się nada.
02 - W dużej misce wymieszaj krojone płatki owsiane, prażone pekany, syrop klonowy, przyprawę korzenną, sól i rodzynki.
03 - Mleko, śmietanę, wanilię i roztopione masło wlej do suchych składników. Porządnie wymieszaj.
04 - Masę przelej do przygotowanej formy i wygładź jej powierzchnię.
05 - Cukier i cynamon dokładnie wymieszaj. Równomiernie posyp mieszanką wierzch owsianki.
06 - Umieść formę na środku piekarnika i piecz przez 55-60 minut, aż wierzch stanie się złotobrązowy i chrupiący.
07 - Wyjmij z piekarnika, rozdziel na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak mleko, śmietana, syrop klonowy czy świeże owoce.

# Uwagi:

01 - Możesz użyć płatków owsianych górskich zamiast krojonych, ale skróć czas pieczenia do 30-40 minut, ponieważ gotują się szybciej.