Waniliowe Maliny Śmietana (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 2 łyżki cukru
02 - 120 g masła
03 - 250 g herbatników maślanych

→ Warstwa waniliowa

04 - 80 ml ciepłej wody
05 - 15 g żelatyny
06 - 150 g cukru pudru
07 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
08 - 400 g serka mascarpone
09 - 500 ml śmietanki kremówki 36%

→ Warstwa malinowa

10 - kilka kropli różowego barwnika spożywczego (jeśli chcesz)
11 - 60 ml ciepłej wody
12 - 12 g żelatyny
13 - 100 g cukru
14 - 200 g serka mascarpone
15 - 400 ml śmietanki kremówki 30%
16 - 400 g malin, mogą być świeże albo mrożone

→ Warstwa śmietanowa

17 - 1 opakowanie śmietan-fixu
18 - 300 ml śmietanki kremówki 36%
19 - 2 łyżki cukru pudru
20 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Dekoracja

21 - 200 g świeżych malin
22 - listki mięty (jeśli masz ochotę)
23 - cukier puder do posypania

# Sposób Przygotowania:

01 - Wsyp cukier i pokruszone herbatniki do miski, dodaj płynne masło. Wszystko wymieszaj porządnie, dno blaszki pokryj papierem do pieczenia, a masę wysyp i równomiernie przyciśnij łyżką. Pójdzie do lodówki na czas robienia kolejnej warstwy.
02 - Żelatynę zalej wodą i zostaw, żeby napęczniała. Rozpuść ją chwilę podgrzewając. Śmietankę ubij na gęsto pod mikserem. Mascarpone, wanilię z cukrem pudrem wymieszaj razem, potem dorzuć ubitą śmietankę i mieszaj spokojnie. Dodaj letnią, rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Całość wylej na spód i wrzuć do lodówki na trochę (najlepiej 1-2 godziny), aż wszystko stężeje.
03 - Najpierw zmiksuj 300 g malin na gładko, 100 g zachowaj w całości. Żelatynę z wodą zostaw, żeby spuchła, później lekko ją rozpuść. Ubij śmietankę, aż będzie sztywna. W osobnej misce zmieszaj mascarpone z cukrem, potem wmieszaj mus malinowy, jeśli chcesz, dodaj barwnik. Na końcu WMIESZAJ ubitą śmietankę i żelatynę (letnią), dorzuć całe maliny. Taką masę przełóż na waniliową warstwę i znowu wrzuć do lodówki na 1-2 godziny.
04 - Do śmietanki wsyp cukier puder, śmietan-fix i dodaj wanilię, ubijaj na sztywno. Przełóż na malinową warstwę i wyrównaj. Niech całość postoi w lodówce minimum 2 godziny.
05 - Tuż przed serwowaniem połóż na wierzchu świeże maliny, posyp lekko cukrem pudrem i możesz dorzucić kilka listków mięty, jeśli masz.
06 - Wyjmij deser z lodówki z kwadrans przed krojeniem. Ostrym, podgrzanym nożem pokrój całość w ładne kawałki.

# Uwagi:

01 - To lekkie, efektowne ciasto świetnie sprawdzi się na imprezach. Połączenie puszystej wanilii, rześkich malin i kremowej śmietanki na wierzchu to gwarancja zadowolenia gości.