01 -
Wsyp cukier i pokruszone herbatniki do miski, dodaj płynne masło. Wszystko wymieszaj porządnie, dno blaszki pokryj papierem do pieczenia, a masę wysyp i równomiernie przyciśnij łyżką. Pójdzie do lodówki na czas robienia kolejnej warstwy.
02 -
Żelatynę zalej wodą i zostaw, żeby napęczniała. Rozpuść ją chwilę podgrzewając. Śmietankę ubij na gęsto pod mikserem. Mascarpone, wanilię z cukrem pudrem wymieszaj razem, potem dorzuć ubitą śmietankę i mieszaj spokojnie. Dodaj letnią, rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Całość wylej na spód i wrzuć do lodówki na trochę (najlepiej 1-2 godziny), aż wszystko stężeje.
03 -
Najpierw zmiksuj 300 g malin na gładko, 100 g zachowaj w całości. Żelatynę z wodą zostaw, żeby spuchła, później lekko ją rozpuść. Ubij śmietankę, aż będzie sztywna. W osobnej misce zmieszaj mascarpone z cukrem, potem wmieszaj mus malinowy, jeśli chcesz, dodaj barwnik. Na końcu WMIESZAJ ubitą śmietankę i żelatynę (letnią), dorzuć całe maliny. Taką masę przełóż na waniliową warstwę i znowu wrzuć do lodówki na 1-2 godziny.
04 -
Do śmietanki wsyp cukier puder, śmietan-fix i dodaj wanilię, ubijaj na sztywno. Przełóż na malinową warstwę i wyrównaj. Niech całość postoi w lodówce minimum 2 godziny.
05 -
Tuż przed serwowaniem połóż na wierzchu świeże maliny, posyp lekko cukrem pudrem i możesz dorzucić kilka listków mięty, jeśli masz.
06 -
Wyjmij deser z lodówki z kwadrans przed krojeniem. Ostrym, podgrzanym nożem pokrój całość w ładne kawałki.