Czekoladowe ciastka (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 300 g mąki.
02 - 150 g cukru trzcinowego.
03 - 50 g kakao w proszku.
04 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
05 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
06 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej.
07 - Szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki).
08 - 100 ml oleju roślinnego.
09 - 150 ml mleka roślinnego.
10 - 2 łyżki musu jabłkowego.
11 - 100 g ciemnej wegańskiej czekolady.
12 - Opcjonalnie: posiekane orzechy albo skórka pomarańczowa.

# Sposób Przygotowania:

01 - Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
02 - Połącz w misce składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i sól.
03 - Oddzielnie wymieszaj w misce olej, mleko roślinne i mus jabłkowy.
04 - Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
05 - Jeśli chcesz, dorzuć posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową i wymieszaj.
06 - Na blachę nakładaj porcje ciasta i delikatnie je spłaszcz.
07 - Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut.
08 - Przełóż ciastka na kratkę, by całkowicie ostygły.
09 - Udekoruj ciastka roztopioną czekoladą wedle uznania.

# Uwagi:

01 - Przechowywać w szczelnym pojemniku do kilku dni.
02 - Dodanie roztopionych kawałków czekolady do ciasta jeszcze bardziej wzbogaci smak.