01 -
W misce połącz mąkę, białko, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszaj dokładnie.
02 -
Powoli wlewaj napój roślinny i olej albo masło orzechowe do suchych składników, mieszaj aż powstanie gładkie ciasto.
03 -
Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewaj po trochu napoju albo wody, aż będzie można ją łatwo wylewać.
04 -
Zostaw ciasto na 10 minut, żeby bułeczki były puszyste.
05 -
Posmaruj lekko patelnię z powłoką nieprzywierającą i rozgrzej na średnim ogniu, aż kropelka wody zacznie skwierczeć.
06 -
Nakładaj na patelnię małe porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż, aż brzegi zaczną się lekko rumienić.
07 -
Delikatnie przewróć placuszki łopatką i smaż jeszcze około minutę, aż będą złote i usmażone w środku.
08 -
Jeśli trzeba, posmaruj patelnię jeszcze raz przed następnymi porcjami.