Wilgotne babeczki marchewkowe (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Babeczki

01 - 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
02 - 1 łyżka proszku do pieczenia
03 - 2 łyżeczki cynamonu mielonego
04 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
05 - 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
06 - 1/4 łyżeczki soli
07 - 1 szklanka cukru brązowego
08 - 2/3 szklanki cukru białego
09 - 1 szklanka niesłodzonego wiórków kokosowych
10 - 2 jajka
11 - 1/2 szklanki oleju roślinnego
12 - 1/2 szklanki maślanki
13 - 3 marchewki, starte
14 - 1 (225 g) puszka kruszonego ananasa (razem z sokiem)
15 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego

→ Polewa

16 - 1 szklanka cukru pudru, przesianego
17 - 1 łyżeczka cynamonu mielonego
18 - 2 łyżki maślanki

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż dwie formy na muffinki papilotkami i odłóż na bok.
02 - W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól. Dodaj cukier brązowy, cukier biały oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
03 - W osobnej misce roztrzep jajka, olej, maślankę, marchew, ananasa z sokiem oraz ekstrakt waniliowy.
04 - Zrób wgłębienie w środku suchych składników i wlej mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
05 - Napełnij każdą foremkę masą do około 3/4 wysokości.
06 - Piecz przez 22–24 minuty lub do momentu, gdy wierzch sprężynuje po lekkim dotknięciu. Pozostaw babeczki do całkowitego ostygnięcia przed dekoracją.
07 - W małej misce wymieszaj cukier puder, cynamon i maślankę, aż uzyskasz gładką masę.
08 - Polej polewą ostygnięte babeczki i odczekaj, aż stężeje przed podaniem.

# Uwagi:

01 - Dodaj posiekane orzechy włoskie lub pekany dla chrupkości.
02 - Użyj jogurtu greckiego zamiast maślanki, aby zwiększyć zawartość białka.
03 - Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni lub zamroź, aby zachować świeżość na dłużej.