01 -
Na kremie rozkrusz troszkę z odciętego wcześniej ciasta. Jak chcesz, posyp płatkami migdałów na wierzchu.
02 -
Posmaruj dolną warstwę marchewkowego kremem (większą częścią), przykryj drugą połową, a resztę kremu równomiernie rozsmaruj na górze.
03 -
Wyjmij oba serki prosto z lodówki, wrzuć do miski miksera. Dosyp cukier puder i miksuj, aż masa będzie puszysta i lekka.
04 -
Od razu po upieczeniu przestaw ciasto na blat, odczekaj ok. 10-15 minut. Wyjmij z blaszki, zdejmij papier i pozwól mu dobrze wystygnąć. Zetnij cienką część wierzchu, żeby wyrównać. Przekrój na dwa blaty.
05 -
Przelej masę do formy, wstaw do pieca. Piecz na drugim poziomie od dołu przez ok. 40 minut, czasem trochę dłużej - patrz, jak Twój piekarnik piecze.
06 -
Rozdrobnioną marchewkę i (jeśli masz) posiekane orzechy wymieszaj dokładnie łyżką lub szpatułką, bez miksera.
07 -
Dosypuj suchą mieszankę po trochu do masy jajecznej z olejem, mieszając krótko po każdym dodaniu. Na koniec zbierz ciasto ze ścianek i wymieszaj całość jeszcze raz.
08 -
Zwolnij mikser na niskie obroty. Wlewaj powoli olej do jajek z cukrem, mieszaj tylko do uzyskania jednolitej masy.
09 -
Do innej miski wrzuć przesianą mąkę, proszek, sodę i przyprawę korzenną. Zamieszaj wszystko razem.
10 -
Wrzuć całe jajka do misy, wsyp biały i brązowy cukier. Ubijaj ok. 10 minut aż masa mocno urośnie i zjaśnieje.
11 -
Formę 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C góra-dół albo 165°C z termoobiegiem.
12 -
Marchewki umyj, obierz, zetrzyj (najlepiej na drobnych oczkach tarki) aż uzyskasz 2 pełne szklanki – nie ugniataj. Wszystko na ciasto niech będzie w temperaturze pokojowej.