Wilgotne marchewkowe z kremem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 50-100 g orzechów włoskich (dowolnie)
02 - 20 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)
03 - 4 g sody oczyszczonej (1 płaska łyżeczka)
04 - 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
05 - 300 g mąki pszennej typ 450-550 (2 szklanki)
06 - 200 g oleju rzepakowego (1 szklanka)
07 - 300 g marchewki
08 - 120-150 g cukru brązowego (2/3 szklanki)
09 - 80-100 g białego cukru (1/2 szklanki)
10 - 5 jajek L

→ Krem

11 - 2 łyżki cukru pudru (dosłodzić wedle uznania)
12 - 500 g serka mascarpone
13 - 250 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak, Almette)

→ Dekoracja

14 - płatki migdałów (jak masz ochotę)

# Sposób Przygotowania:

01 - Na kremie rozkrusz troszkę z odciętego wcześniej ciasta. Jak chcesz, posyp płatkami migdałów na wierzchu.
02 - Posmaruj dolną warstwę marchewkowego kremem (większą częścią), przykryj drugą połową, a resztę kremu równomiernie rozsmaruj na górze.
03 - Wyjmij oba serki prosto z lodówki, wrzuć do miski miksera. Dosyp cukier puder i miksuj, aż masa będzie puszysta i lekka.
04 - Od razu po upieczeniu przestaw ciasto na blat, odczekaj ok. 10-15 minut. Wyjmij z blaszki, zdejmij papier i pozwól mu dobrze wystygnąć. Zetnij cienką część wierzchu, żeby wyrównać. Przekrój na dwa blaty.
05 - Przelej masę do formy, wstaw do pieca. Piecz na drugim poziomie od dołu przez ok. 40 minut, czasem trochę dłużej - patrz, jak Twój piekarnik piecze.
06 - Rozdrobnioną marchewkę i (jeśli masz) posiekane orzechy wymieszaj dokładnie łyżką lub szpatułką, bez miksera.
07 - Dosypuj suchą mieszankę po trochu do masy jajecznej z olejem, mieszając krótko po każdym dodaniu. Na koniec zbierz ciasto ze ścianek i wymieszaj całość jeszcze raz.
08 - Zwolnij mikser na niskie obroty. Wlewaj powoli olej do jajek z cukrem, mieszaj tylko do uzyskania jednolitej masy.
09 - Do innej miski wrzuć przesianą mąkę, proszek, sodę i przyprawę korzenną. Zamieszaj wszystko razem.
10 - Wrzuć całe jajka do misy, wsyp biały i brązowy cukier. Ubijaj ok. 10 minut aż masa mocno urośnie i zjaśnieje.
11 - Formę 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C góra-dół albo 165°C z termoobiegiem.
12 - Marchewki umyj, obierz, zetrzyj (najlepiej na drobnych oczkach tarki) aż uzyskasz 2 pełne szklanki – nie ugniataj. Wszystko na ciasto niech będzie w temperaturze pokojowej.

# Uwagi:

01 - Najlepiej użyć tarcia na drobnych oczkach dla marchewek.
02 - Chłodzenie przez kilka godzin w lodówce robi ciastu dobrze i podkręca smak.