01 -
Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę keksową o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
02 -
Przesiej mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika do miski. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
03 -
W osobnej misce ubij jajka na puszysty, jasny krem, aż masa stanie się lekko płynna.
04 -
W dużej misce wymieszaj mleko, powidła śliwkowe, roztopione masło oraz płynny miód.
05 -
Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj ubite jajka i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
06 -
Wsyp sparzone rodzynki do ciasta i delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
07 -
Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 60–75 minut do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu wystudź w formie.
08 -
W rondelku podgrzewaj na małym ogniu mleczną czekoladę, masło, kakao, cukier, wodę oraz ekstrakt z wanilii, mieszając aż do powstania gładkiej masy. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
09 -
Polej ostudzony piernik ciepłą polewą czekoladową. Opcjonalnie udekoruj posiekanymi orzechami.