Wilgotny piernik z powidłami (Wersja Do Druku)

Wilgotne ciasto z powidłami, rodzynkami i aksamitną polewą czekoladową. Szybko i smakowicie.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 315 g mąki pszennej
02 - 60 g cukru pudru
03 - 30 g cukru waniliowego
04 - 14 g kakao (2 łyżeczki)
05 - 40 g przyprawy do piernika
06 - 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
07 - 40 g płynnego miodu (2 łyżki)
08 - 250 ml mleka
09 - 200 g powideł śliwkowych
10 - 120 g roztopionego masła
11 - 3 duże jajka
12 - 60 g sparzonych rodzynek

→ Polewa

13 - 50 g czekolady mlecznej
14 - 75 g masła
15 - 7 g kakao (1 łyżeczka)
16 - 24 g cukru (2 łyżki)
17 - 20 ml wody (2 łyżki)
18 - Szczypta ekstraktu z wanilii

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nagrzej piekarnik do 175°C. Formę keksową o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
02 - Przesiej mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika do miski. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj.
03 - W osobnej misce ubij jajka na puszysty, jasny krem, aż masa stanie się lekko płynna.
04 - W dużej misce wymieszaj mleko, powidła śliwkowe, roztopione masło oraz płynny miód.
05 - Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj ubite jajka i wymieszaj na niskich obrotach miksera.
06 - Wsyp sparzone rodzynki do ciasta i delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.
07 - Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 60–75 minut do suchego patyczka. Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu wystudź w formie.
08 - W rondelku podgrzewaj na małym ogniu mleczną czekoladę, masło, kakao, cukier, wodę oraz ekstrakt z wanilii, mieszając aż do powstania gładkiej masy. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
09 - Polej ostudzony piernik ciepłą polewą czekoladową. Opcjonalnie udekoruj posiekanymi orzechami.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby piernik był wilgotny, dokładnie sparz rodzynki i lekko przestudź polewę przed jej nałożeniem.