Włoski Miękki Nugat (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 340g miodu
02 - 200g cukru
03 - 60ml wody
04 - 2 białka jajek
05 - 100g prażonych migdałów
06 - 100g prażonych pistacji lub mieszanych orzechów
07 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub skórki z cytrusów

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 175°C. Włóż migdały albo mieszane orzechy do piekarnika i praż przez około 8-10 minut.
02 - W garnku zacznij podgrzewać miód, aż termometr pokaże 120°C.
03 - Wlej cukier i wodę do garnka. Podgrzewaj, aż mieszanka osiągnie 150°C.
04 - Miksuj białka aż powstaną miękkie smugi. Powoli dodawaj do nich gorący miód, kontynuując miksowanie.
05 - Wlej syrop cukrowy do masy jajecznej, a potem delikatnie wmieszaj prażone orzechy i ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytrusów.
06 - Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Pozostaw na 4 godziny do stężenia.
07 - Pokrój na kawałki i podawaj od razu lub przechowuj.

# Uwagi:

01 - Użyj różnych rodzajów orzechów, by uzyskać bogatszy smak.
02 - Dodaj szczyptę cynamonu albo kakao, by nadać nutę wyjątkowości.
03 - Przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachować świeżość.