01 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Włóż migdały albo mieszane orzechy do piekarnika i praż przez około 8-10 minut.
02 -
W garnku zacznij podgrzewać miód, aż termometr pokaże 120°C.
03 -
Wlej cukier i wodę do garnka. Podgrzewaj, aż mieszanka osiągnie 150°C.
04 -
Miksuj białka aż powstaną miękkie smugi. Powoli dodawaj do nich gorący miód, kontynuując miksowanie.
05 -
Wlej syrop cukrowy do masy jajecznej, a potem delikatnie wmieszaj prażone orzechy i ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytrusów.
06 -
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Pozostaw na 4 godziny do stężenia.
07 -
Pokrój na kawałki i podawaj od razu lub przechowuj.