→ Makaron
01 -
450 g pełnoziarnistego makaronu (np. penne, fusilli, cavatappi lub ziti)
→ Sos
02 -
2 łyżki niesolonego masła
03 -
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych (około 2 łyżki)
04 -
¼ szklanki mąki pszennej
05 -
650 ml mleka (1%, 2% lub pełnotłuste)
06 -
1 puszka (400 ml) bulionu drobiowego o obniżonej zawartości soli (lub 400 ml domowego)
07 -
1 ½ łyżeczki przyprawy włoskiej (lub pół łyżeczki suszonego tymianku i łyżeczka suszonej bazylii)
08 -
1 łyżeczka proszku cebulowego
09 -
¾ łyżeczki soli koszernej
10 -
½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
11 -
¼ łyżeczki płatków chili
→ Sery
12 -
1 szklanka świeżo startego parmezanu (podzielona na porcje)
13 -
1 szklanka tartej mozzarelli lub provolone (podzielona na porcje, około 120 g)
→ Dodatkowe składniki
14 -
½ szklanki jogurtu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (zalecane 2%)
15 -
3 ½ szklanki gotowanego, drobnego kurczaka (około 3 średnich piersi)
16 -
Świeża natka pietruszki do posypania