01 -
Rozgrzej piekarnik do 190°C i posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 33 cm.
02 -
W dużej misce dokładnie wymieszaj wołowinę, wieprzowinę, cebulę, bułkę tartą, mleko, jajko, sos Worcestershire, sól, pieprz i czosnek w proszku.
03 -
W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozprowadź mieszankę mięsną. Na wierzchu rozsmaruj ziemniaki purée.
04 -
Posyp puree startym serem cheddar, kruszonym boczkiem i posiekaną dymką dla bogatego smaku.
05 -
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut, aż ser się roztopi, lekko przyrumieni, a mięso całkowicie się upiecze.
06 -
Pozostaw zapiekankę na kilka minut, by smaki się połączyły, a następnie pokrój i podawaj.