Zapiekanka serowa mięso ryż (Wersja Do Druku)

Syta zapiekanka z ryżem i mięsem, z roztopionym cheddarem i aromatycznymi przyprawami, prosta w przygotowaniu i smaczna.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Białka i dodatki

01 - 453 g mielonej wołowiny
02 - 1 średnia cebula, pokrojona
03 - 1 ząbek czosnku, posiekany

→ Zboża i płyny

04 - 185 g surowego ryżu długoziarnistego
05 - 480 ml rosołu wołowego
06 - 305 g konserwowej zupy pieczarkowej kremowej

→ Przyprawy i dekoracja

07 - 125 g startego sera cheddar
08 - 0,5 łyżeczki soli
09 - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
10 - 0,5 łyżeczki papryki w proszku
11 - 15 g świeżej natki pietruszki, posiekanej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nagrzej piekarnik do 175°C i posmaruj tłuszczem formę o wymiarach 23x33 cm.
02 - Na dużej patelni przesmaż mielone mięso razem z cebulą i czosnkiem na średnim ogniu aż mięso będzie rumiane. Odlej nadmiar tłuszczu.
03 - Do patelni wsyp surowy ryż, wlej rosół wołowy i dodaj zupę pieczarkową. Posól, popieprz i dodaj paprykę. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i duś przez 5 minut.
04 - Przełóż masę do przygotowanej formy. Nakryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25 minut.
05 - Zdejmij folię, rozłóż równomiernie starty cheddar i piecz jeszcze bez przykrycia od 10 do 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
06 - Przed podaniem posyp danie świeżą natką pietruszki.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Żeby danie było bardziej wyraziste, wymieszaj cheddar z serem Gouda. Wołowinę możesz zastąpić mielonym indykiem lub kurczakiem. Dodaj paprykę albo pieczarki, by wzbogacić smak i wartość odżywczą.