Zapiekany chicorée z serem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 4 sztuki cykorii (około 500 g)
02 - 4 plastry wędzonej szynki
03 - 200 g śmietanki do gotowania
04 - 50 g drobno startego sera typu parmezan
05 - 30 g drobno startego sera (np. gouda)
06 - Sól
07 - Pieprz

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałki góra-dół). Usuń twardy środek z cykorii. Włóż cykorię do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dokładnie odsącz i delikatnie osusz.
02 - Każdą cykorię owiń plastrem szynki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
03 - Wymieszaj śmietankę z parmezanem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
04 - Polej cykorię sosem. Całość posyp startym serem i włóż do piekarnika na 20 minut.

# Uwagi:

01 - Zapiekana cykoria to proste i eleganckie danie, które dzięki kremowemu sosowi i serowi traci swoją charakterystyczną goryczkę.
02 - Obgotowanie cykorii jest kluczowe, aby po upieczeniu była miękka i mniej gorzka.