01 -
Ustaw temperaturę na 175°C. Weź tortownicę o średnicy 15 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i lekko posmaruj tłuszczem, żeby łatwo wyjąć później ciasto.
02 -
W dużej misce porządnie wymieszaj mąkę pełnoziarnistą z cynamonem, żeby nie było grudek.
03 -
W osobnym naczyniu ubij jajka z musem jabłkowym aż do gładkości i jednolitej masy.
04 -
Delikatnie wmieszaj startą jabłko do mokrej mieszanki, starając się zachować jej lekką konsystencję.
05 -
Stopniowo dodawaj mokrą masę do suchych składników i mieszaj tylko do połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody, aż będzie gęsta ale lejąca.
06 -
Wlej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest suche w środku.
07 -
Poczekaj aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową zanim podasz albo dodasz polewę.