Aksamitne ziemniaczki z patelni (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 1 łyżka masła
02 - ½ szklanki tartego cheddara albo innego twardego polskiego sera
03 - Świeży szczypiorek lub natka pietruszki, pokrojona
04 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
05 - 1 szklanka śmietanki 30%
06 - 1 łyżka oliwy z oliwek
07 - Sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
08 - 700 g młodych ziemniaczków, najlepiej małych, nieobranych

# Sposób Przygotowania:

01 - Ziemniaki przemyj dokładnie pod bieżącą wodą. Posiekaj na połówki jeśli są większe, nie obieraj jeśli mają delikatną skórkę.
02 - Oliwę oraz masło rozpuść na dużej patelni. Połóż ziemniaczki przecięciem na dół i smaż przez parę minut, żeby się rumieniły.
03 - Wrzuć ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj około 10 minut, aż zmiękną, ale nie rozgotują się. Potem je odcedź.
04 - Wrzucaj czosnek do ziemniaków na patelni. Podsmaż bardzo szybko – uważaj, żeby nie zrobił się brązowy.
05 - Wlej śmietankę, wsyp sól oraz pieprz. Podgrzewaj kilka minut, a sos sam zgęstnieje.
06 - Dodaj starty ser. Zamieszaj wszystko, aż sera nie będzie już widać i powstanie puszysty sos. Posyp ziołami na wierzchu i szybko zajadaj – gorące są najlepsze!

# Uwagi:

01 - Jeśli lubisz chrupiące ziemniaczki, dobrze je dokładnie osusz przed smażeniem. Śmietanka zgęstnieje najlepiej, gdy podgrzewasz na średnim ogniu i powoli wsypujesz ser, nie przestając mieszać.