01 -
Ziemniaki przemyj dokładnie pod bieżącą wodą. Posiekaj na połówki jeśli są większe, nie obieraj jeśli mają delikatną skórkę.
02 -
Oliwę oraz masło rozpuść na dużej patelni. Połóż ziemniaczki przecięciem na dół i smaż przez parę minut, żeby się rumieniły.
03 -
Wrzuć ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj około 10 minut, aż zmiękną, ale nie rozgotują się. Potem je odcedź.
04 -
Wrzucaj czosnek do ziemniaków na patelni. Podsmaż bardzo szybko – uważaj, żeby nie zrobił się brązowy.
05 -
Wlej śmietankę, wsyp sól oraz pieprz. Podgrzewaj kilka minut, a sos sam zgęstnieje.
06 -
Dodaj starty ser. Zamieszaj wszystko, aż sera nie będzie już widać i powstanie puszysty sos. Posyp ziołami na wierzchu i szybko zajadaj – gorące są najlepsze!