Zimny delikatny sernik truskawkowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 2 czubate łyżki oleju kokosowego (nierafinowany, w temp. pokojowej)
02 - 200-220 g dobrych ciastek owsianych
03 - 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

→ Masa serowa

04 - 80 ml wrzątku (około 1/3 szklanki)
05 - 30 g żelatyny spożywczej (3 łyżki)
06 - 500 g naturalnego twarogu o gładkiej konsystencji (np. Piątnica lub Mlekovita)
07 - 125 ml zimnego mleczka kokosowego
08 - 100-150 g ksylitolu (pół do trzech czwartych szklanki)
09 - 600 g świeżych truskawek (ok. 4 szklanki)

→ Dekoracja

10 - Świeże truskawki na wierzch

# Sposób Przygotowania:

01 - Najpierw delikatnie oddziel boki nożem od tortownicy, zanim wyjmiesz ciasto. Użyj bardzo ostrego noża do pokrojenia kawałków.
02 - Gdy masa stężeje, połóż na wierzchu świeże truskawki według własnego uznania.
03 - Przelej całą masę na spod, wyrównaj powierzchnię i wstaw całość na noc do lodówki, żeby dobrze stężała.
04 - Nie przestając miksować wlej cienką strużką wcześniej przygotowaną żelatynę. Wymieszaj wszystko krótko, tylko do połączenia.
05 - Zwolnij obroty miksera, porcjami dorzucaj twaróg naturalny, a mus truskawkowy powoli wlewaj. Mieszaj do momentu aż całość będzie jednolita.
06 - Umyj i osusz truskawki, pozbądź się szypułek. Potem wrzuć je do blendera z ksylitolem i zmiksuj na gładki mus.
07 - Do chłodnej miski wrzuć mleczko kokosowe i miksuj przez 4-5 minut aż zrobi się puszyste.
08 - Wsyp żelatynę do wrzątku i od razu dokładnie wymieszaj. Dodaj 3-4 łyżki masy serowo-truskawkowej, też dobrze wymieszaj.
09 - Pokrusz ciasteczka w blenderze na drobne okruszki, połącz z wiórkami i olejem kokosowym. Przełóż do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem, wyrównaj, dociśnij łyżką i włóż na kilka minut do lodówki.

# Uwagi:

01 - Nie trzeba piec tego ciasta, dzięki czemu jest lekkie i super świeże w smaku, a truskawki zachowują pełnię aromatu.
02 - Sięgając po ksylitol zamiast zwykłego cukru, sprawiasz, że ten deser jest korzystniejszy dla zdrowia niż tradycyjne opcje.