Zimny Sernik Maliny Pistacje (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Warstwa serowa

01 - 400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
02 - 750 g delikatnego serka typu twarogowego, dobrze zmiksowanego
03 - 3 opakowania żelatyny fix (3 x 7 g) lub 20 g żelatyny w listkach
04 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo 2 łyżeczki cukru wanilinowego
05 - 200 g świeżych malin, wrzuconych bezpośrednio do masy
06 - 3 łyżki soku z cytryny
07 - 150 g cukru pudru
08 - 80 ml gorącej wody (do żelatyny w listkach, jeśli ją wybierasz)

→ Polewa malinowa

09 - 1 opakowanie galaretki malinowej (75 g)
10 - 300 g malin (świeżych albo mrożonych)
11 - 100 g cukru
12 - 250 ml wody

→ Spód

13 - 2 łyżki cukru
14 - 250 g ciastek maślanych typu petitki albo digestive
15 - 120 g roztopionego masła

→ Dekoracja

16 - 100 g grubo siekanych pistacji
17 - 200 g malin do ozdoby
18 - kilka świeżych listków mięty jeśli masz ochotę

# Sposób Przygotowania:

01 - Gdy masa serowa już stężeje w lodówce, delikatnie przelej przestudzoną polewę malinową na wierzch. Wstaw z powrotem do lodówki na 1-2 godziny, żeby całość dobrze zastygła.
02 - Najpierw przygotuj żelatynę zgodnie z informacją na opakowaniu, pamiętaj by dobrze rozmieszać. Ubij porządnie śmietankę, ale nie przesadź, żeby nie wyszło masło. W osobnej dużej misce połącz serek, cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Na koniec do masy serowej łagodnie wmieszaj ubitą śmietankę i żelatynę. Teraz wrzuć maliny i tylko lekko zamieszaj, żeby wyglądały jak marmur. Masę wyłóż na spodzie z herbatników i wstaw całość do lodówki na minimum 3 godziny.
03 - Połam herbatniki i wrzuć do foliowego woreczka. Wałkiem dobrze rozgnieć na drobne kawałki albo zmiksuj je w blenderze. Wlej rozpuszczone masło i cukier, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy (24 cm, wyłożona papierem do pieczenia) i mocno dociśnij. Wstaw spód do lodówki, dopóki nie będzie gotowa masa serowa.
04 - Maliny lekko zblenduj, potem przecedź przez sitko żeby usunąć pestki jeśli chcesz. W garnuszku zagrzej wodę z cukrem i galaretką. Cały czas mieszaj aż wszystko się rozpuści. Zdejmij z palnika, dorzuć mus malinowy i zamieszaj. Poczekaj aż polewa ostygnie do temperatury pokojowej (nie może być gorąca!) zanim ją nałożysz.
05 - Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, ułóż na górze maliny i posyp obficie pistacjami, najlepiej na środku ciasta. Możesz dorzucić listki mięty jeśli lubisz.
06 - Wyjmij z lodówki na kwadrans przed krojeniem. Delikatnie odczep obręcz tortownicy. Ostrym, ciepłym nożem pokrój na kawałki. Najlepiej smakuje zimny, a w lodówce spokojnie wytrzyma do trzech dni.

# Uwagi:

01 - Taki malinowy wypiek bardzo ładnie prezentuje się na imprezach, urodzinach albo rodzinnych spotkaniach.
02 - Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, a możesz go trzymać w lodówce przez trzy dni.