Zupa cebulowa z grzankami (Wersja Do Druku)

Gęsta, rozgrzewająca zupa z karmelizowaną cebulą, serowymi grzankami i aromatycznym dodatkiem ziół.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa

01 - 1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie piórka

→ Tłuszcze

02 - 2 łyżki masła
03 - 1 łyżka oliwy z oliwek

→ Płyny

04 - 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego, gorącego
05 - 150 ml białego wytrawnego wina

→ Przyprawy i zioła

06 - 1 liść laurowy
07 - 2 gałązki świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
08 - Sól do smaku
09 - Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

→ Pieczywo i sery

10 - 1 bagietka, pokrojona na kromki
11 - 150–200 g sera gruyère lub emmentaler, drobno startego

→ Dodatki

12 - Świeża natka pietruszki do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka, aby wszystkie kawałki miały podobną grubość.
02 - W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
03 - Zmniejszyć ogień i smażyć cebulę jeszcze przez 20–25 minut, mieszając regularnie, aż będzie złocistobrązowa, miękka i dobrze skarmelizowana.
04 - Wlać białe wino, gotować przez kilka minut do odparowania alkoholu i lekkiego zredukowania płynu. Dodać liść laurowy oraz tymianek.
05 - Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
06 - Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka minut, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.
07 - Zupę rozlać do żaroodpornych misek, na wierzchu ułożyć grzanki i posypać obficie startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C lub pod funkcję grilla i zapiekać przez 10–12 minut, aż ser się roztopi i mocno zrumieni.
08 - Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki i podawać natychmiast, gorącą.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Regularne mieszanie cebuli podczas karmelizacji zapobiega przypaleniu i zapewnia równomierne zarumienienie.