01 -
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka, aby wszystkie kawałki miały podobną grubość.
02 -
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
03 -
Zmniejszyć ogień i smażyć cebulę jeszcze przez 20–25 minut, mieszając regularnie, aż będzie złocistobrązowa, miękka i dobrze skarmelizowana.
04 -
Wlać białe wino, gotować przez kilka minut do odparowania alkoholu i lekkiego zredukowania płynu. Dodać liść laurowy oraz tymianek.
05 -
Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
06 -
Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez kilka minut, aż lekko się zrumienią i staną chrupiące.
07 -
Zupę rozlać do żaroodpornych misek, na wierzchu ułożyć grzanki i posypać obficie startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C lub pod funkcję grilla i zapiekać przez 10–12 minut, aż ser się roztopi i mocno zrumieni.
08 -
Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki i podawać natychmiast, gorącą.