Zupa z kiełbasą i jarmużem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do Zupy

01 - 1,5 kg włoskiej kiełbasy (łagodna lub mieszanka łagodnej i ostrej)
02 - 1 duża cebula, posiekana
03 - 0,25 do 0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili
04 - 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
05 - 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
06 - 2 łyżki mąki pszennej
07 - 4 szklanki bulionu drobiowego
08 - 3 szklanki pełnotłustego mleka
09 - 2 kg ziemniaków (np. odmiana typu C), pokrojonych w plastry o grubości ok. 0,25 cm
10 - 1 duży pęczek jarmużu (ok. 5 szklanek), usunięte łodygi, posiekane liście
11 - 2 szklanki śmietany kremówki
12 - 0,5 szklanki startego sera Parmezan
13 - Sól i pieprz czarny, według uznania
14 - Dodatkowy ser Parmezan, do posypania

# Sposób Przygotowania:

01 - W dużym garnku na zupę smaż kiełbasę na średnio-wysokim ogniu, mieszając i rozdzielając kawałki. Dodaj cebulę, sól i płatki chili, gotuj 7-10 minut, aż kiełbasa przestanie być surowa i lekko się zarumieni. Dodaj czosnek i podsmaż przez minutę do pojawienia się aromatu.
02 - Wyłącz ogień i usuń nadmiar tłuszczu z garnka. Wstaw garnek z powrotem na średni ogień. Wsyp mąkę i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Powoli wlewaj bulion, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Następnie wlej mleko małymi porcjami, mieszając do pełnego połączenia.
03 - Dodaj pokrojone ziemniaki i zwiększ ogień, by zupa zaczęła delikatnie bulgotać. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną, można je łatwo przekłuć widelcem.
04 - Wrzuć posiekany jarmuż i delikatnie wymieszaj. Wlej śmietankę, mieszając wolno, aby nie uszkodzić ziemniaków. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 15 minut, aż jarmuż całkiem zmięknie. Na koniec dodaj Parmezan i dopraw solą oraz pieprzem według smaku.
05 - Nalewaj zupę do misek i udekoruj dodatkowym startym Parmezanem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!