Zupa meksykańska pulpeciki (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Warzywa i konserwy

01 - 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej
02 - 1 puszka kukurydzy konserwowej odsączonej
03 - 1 puszka krojonych pomidorów
04 - 1 sztuka papryki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
05 - 1 sztuka marchewki pokrojonej w talarki
06 - 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
07 - 1 sztuka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
08 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
09 - 2 litry bulionu warzywnego

→ Przyprawy

10 - 1/2-1 łyżeczka chili
11 - 2 łyżeczki papryki słodkiej
12 - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
13 - sól i pieprz do smaku

→ Pulpeciki wołowe

14 - 500 g mielonego mięsa wołowego
15 - 1 woreczek ryżu ugotowanego
16 - 1 jajko
17 - 1 pęczek natki pietruszki, posiekany (2-3 łyżeczki do posypania zupy)
18 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
19 - sól i pieprz do smaku
20 - 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia pulpecików

→ Pulpeciki drobiowe

21 - 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
22 - 1 sztuka cebuli drobno posiekanej
23 - 2 ząbki czosnku wyciśniętego
24 - 1 jajko
25 - 4 łyżki bułki tartej (plus 1-3 łyżki do ewentualnego zagęszczenia masy)
26 - sól i pieprz do smaku
27 - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

→ Sos do pulpecików drobiowych

28 - 2 łyżki masła do zeszklenia cebuli
29 - olej roślinny do smażenia
30 - 300 ml bulionu drobiowego
31 - 300 ml passaty pomidorowej
32 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
33 - 1 łyżeczka bazylii suszonej
34 - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
35 - sól i pieprz do smaku

# Sposób Przygotowania:

01 - Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek w plastry, marchew w talarki. Oczyść paprykę z nasion i błonek, pokrój w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy.
02 - W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, następnie dodaj marchew, czosnek i paprykę. Smaż przez 5-10 minut.
03 - W osobnym garnku zagotuj bulion, wlej go do warzyw, dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
04 - Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszaj mięso mielone z ryżem, jajkiem, papryką słodką oraz posiekaną natką pietruszki (zostaw 2-3 łyżeczki do posypania). Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
05 - Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące pszennej.
06 - Dodaj pulpeciki do wrzącej zupy, gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę i kukurydzę, gotuj dodatkowe 5 minut. Podawaj posypane pozostałą natką pietruszki.
07 - Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na maśle, ostudź. W misce wymieszaj mięso mielone z cebulą, bułką tartą oraz przyprawami, dodaj wyciśnięty czosnek i jajko. Wymieszaj na jednolitą masę, w razie potrzeby zagęść dodatkowymi łyżkami bułki tartej.
08 - Rozgrzej olej na patelni, układaj pulpeciki i smaż z obu stron do zarumienienia przez kilka minut.
09 - W rondelku podgrzej bulion drobiowy, dodaj passatę pomidorową, koncentrat oraz przyprawy. Zalej pulpety gorącym sosem i duś pod przykryciem około 15-20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym podawaj z makaronem lub kaszą. Udekoruj świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy natka pietruszki, dla podkreślenia smaku.

# Uwagi:

01 - Pulpeciki z mięsa drobiowego doskonale komponują się z makaronem lub kaszami. Zamiast pieczywa serwuj tortillę lub nachosy z zupą.