Zupa z warzyw (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 500 g ziemniaków, najlepiej sałatkowych.
02 - 400 g krojonych pomidorów z puszki.
03 - 700 ml bulionu warzywnego.
04 - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku.
05 - 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku.
06 - 80 g kwaśnej śmietany (10% tłuszczu).
07 - 1 cebula, drobno posiekana.
08 - 2 ząbki czosnku, posiekane.
09 - 2 marchewki, pokrojone w kostkę.
10 - 1 papryka, pokrojona w kostkę.
11 - 100 g zielonej soczewicy.
12 - 2 liście laurowe.
13 - Świeża natka pietruszki.
14 - Sól i pieprz do smaku.

# Sposób Przygotowania:

01 - Opłucz soczewicę i zostaw na chwilę do namoczenia.
02 - Wrzuć cebulę i czosnek do garnka. Smaż, aż staną się miękkie.
03 - Wrzuć marchewki, paprykę, ziemniaki i koncentrat pomidorowy. Mieszaj i smaż 2 minuty.
04 - Dodaj soczewicę, liście laurowe, krojone pomidory i bulion warzywny.
05 - Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
06 - Wyjmij liście laurowe, gdy danie będzie gotowe.
07 - Dodaj paprykę w proszku, sól i pieprz. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekaną pietruszką.

# Uwagi:

01 - Tradycyjne danie jednogarnkowe w wersji wegetariańskiej. Soczewica dostarcza dużo białka i sprawia, że jest wyjątkowo sycące.